س1) اگر بين مراجع تقليد در ثبوت عيد فطر، اختلاف پيش آيد، وظيفه مكلف چيست؟ آيا هر مقلّد بايد به نظر مرجع تقليد خود مراجعه كند؟
ج) در ثبوت اول ماه تقليد راه ندارد، بلكه اگر شخص از گفته و اعلام نظر مرجع تقليد، اطمينان به رؤيت ماه پيدا كند، بايد روزه خود را افطار كند و اگر شك داشت، بايد آن روز را روزه بگيرد
بسم الله الرحمن الرحیم موازین پیشنهادی ،آ موزشی س1 ) آيا انسان با ترک فراگيرى مسائل مورد ابتلاى خود گناهکار محسوب مىشود؟ ج) در صورتى که ياد نگرفتن آن مسائل منجر به ترک واجب يا ارتکاب حرام شود، گناهکار است.(اجوبه،س1319)
بسم الله الرحمن الرحیم احکام پزشکی موازین ویژه بیماران(2) احکام بیماران ازحیث طهارت ظاهری(حدث وخبث) به طور کلی افراد بیمار از جهتی به سه قسم تقسیم می شوند : 1- بیماران معمولی و کسانی که بطور سرپایی معالجه می شوند و بیماری آنها هیچ مانع و مشکلی برای خواندن نماز و سایر عبادات ایجاد نخواهد کرد که این دسته افراد نماز خود را از نظر وقت ، رعایت قبله و طهارت و امثال آن مانند قبل از بیماری بجا می آورند . 2- بیماران بد حال یا اورژانسی که به هیچ عنوان قادر به انجام عبادات عملی و نماز نیستند مگر با ایماء و اشاره و گاهی ممکن است کسانی باشند که اصلا فاقد بعضی از شرایط کلی تکلیف مانند عقل و قدرت باشند که در این صورت تکلیف از آنان ساقط است قضاء هم بر آنان واجب نیست . مثل افرادی که در وقت نماز در حال کمای مطلق به سر می برند یا بیماران روانی سخت که عقل و مشاعر آنان از کار افتاده است . 3- بیمارانی که جزء دسته اول و دوم نیستند ولی در مورد نماز و احکام نماز مانند طهارت ، قبله و امثال آن از احکام و مسائل خاصی برخوردار می باشند .
بسم الله الرحمن الرحیم احکام پزشکی موازین ویژه بیماران(3) احکام طهارت باطنی(وضو،غسل وتیمم)(1) -احکام وضوی بیماران 1) نجاست اعضای غیروضوموجب بطلان وضونمی شود. 1)اگر غیر اعضاء وضو، زخم و نجس باشد ولی اعضاء وضو نجس نباشد،وضو صحیح است.( توضیح المسائل مراجع، م277) 2)اگر اعضای وضو بعد از شستن و انجام وضو نجس شود، وضو صحیح است؛ ولی تطهیر آن به جهت نماز واجب است.( اجوبةالاستفتاآت، س 132) 2) فراموشی در آب کشیدن عضو نجس هنگام وضو،موجب بطلان وضو می شود.
بسم الله الرحمن الرحیم احکام پزشکی موازین ویژه بیماران(4)
-احکام غسل وتیمم بیماران : 1)غسل و نجاست بدن س)یک قسمت از بدنم خونی و نجس بود، اگر با انجام غسل (زیر دوش حمام)، نجاست نیز از بین برود؛ آیا غسل صحیح است؟ ج) در غسل ارتماسى باید تمام بدن قبل از غسل پاک باشد، ولى درغسل ترتیبى پاک بودن تمام بدن لازم نیست. و اگر بدن نجس باشد و هر قسمتى را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد، کافى است ولى اگر عضو نجس قبل از غسل آن تطهیر نشود، و با یک شستن بخواهد هم آن را پاک کند و هم غسل نماید، غسل باطل است و نمازى که با چنین غسلى خوانده، باطل و قضاى آن واجب است.( اجوبةالاستفتاآت، س 179)
بسم الله الرحمن الرحیم احکام پزشکی موازین ویژه بیماران(5)
نمازوعبادات بیماران 1) در هیچ حالتی تکلیف نماز از شخص مکّلف ساقط نمیشود مسئله: در هیچ حالتی تکلیف نماز از شخص مکّلف ساقط نمیشود. اگر نمیتواند ایستاده نماز بگزارد، باید نشسته بخواند و اگر نشسته نمیتواند، خوابیده و به پهلوی راست رو به قبله بخواند. وتا می تواند ایستاده نماز بخواند نباید بنشیند و باید به هر طور که می تواند ایستاده نماز بخواند . اگر به هیچ قسم نتواند بایستد ، باید راست بنشیند و نشسته نماز بخواند . و اگر به هیچ قسم نمی تواند بنشیند ، باید :
بسم الله الرحمن الرحیم احکام پزشکی 1)مواردجوازنماز بابدن یالباس نجس س)درچه مواردی لازم نیست بدن یا لباس نمازگزار پاک باشد ۱- آن که به واسطهی زخم یا جراحت یا دمل، لباس یا بدن به خون آلوده شده باشد. ۲- آن که خـون موجـود در لباس یا بدن کمتر از درهم (بنـــد انگشـت اشاره) باشد. ۳- آن که لباسهـای کـوچک نمازگزار، ماننـد جوراب که با آنها نمیتوان عورت را پوشاند نجس باشد. ۴- آن که ناچار است با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.(رساله آموزشی مقام معظم رهبری؛ج 1،لباس نمازگزار،مسئله 3)
بسم الله الرحمن الرحیم احکام پزشکی موازین ویژه بیماران(7) شماره 219 روزه بیماران:
1)روزه و منع پزشک س)اگر پزشک شخصی را از روزه گرفتن منع کند آيا با توجه به اينکه بعضی از پزشکان اطلاعی از مسائل شرعی ندارند، عمل به گفته او واجب است؟ ج) اگر مکلّف از گفته پزشک يقين پيدا کند که روزه برای او ضرر دارد و يا از گفته وی يا منشأ عقلايی ديگری برای او خوف از ضرر حاصل شود، روزه گرفتن برای او واجب نيست، بلکه جايز هم نيست. (اجوبه الاستفتاءات،س755)
بسم الله الرحمن الرحیم احکام پزشکی موازین ویژه بیماران(8)220 لباس بیماران
1)نماز با کفش س)بیماران و جانبازان و افراد ناتوانی که روی صندلی و ویلچر نشستهاند، آیا میتواند با کفش نماز بخواند؟ ج) اشکالى ندارد.( سایت لیدر، استفتاءات جدید، س140)
ب:تشخیص بیمارى 1)ضرورت تشخیص قبل ازدرمان س1)اگر تشخیص بیمارى به درستى صورت گیرد، ولى داروى مؤثّر در دسترس نباشد، و یا بسیار گران باشد، به گونه اى که بیمار قادر بر تهیّه آن نباشد، وظیفه پزشکِ معالج چیست؟ ج)گر جان بیمار در خطر باشد و طبیب قدرت بر آنچه گفته شد داشته باشد، کوتاهی جایزنیست. س2) در صورتى که پزشک بیمارى را تشخیص ندهد، آیا با احتمال ضعیف مى تواند دارو تجویز کند؟ ج) در صورت عدم تشخیص، لازم است او را به دیگرى ارجاع دهد.
الف)احکام تلقیح مصنوعی 1-جواز لقاح مصنوعی از یک زن و شوهروتلقیح زن ازطریق نطفه مرداجنبی عمل لقاح فی نفسه اشکال ندارد چه اسپرم و تخمک از زن و شوهر شرعی باشد،یااز دو زن و یک شوهر دائم باشد یا منقطع و یا یکی دائم باشد و یکی منقطع. وچه تلقیح نطفه مردی نامحرم به همسر مردی که بچه دار نمی شود، ، ولی باید از مقدمات حرام از قبیل نگاه و لمس حرام و غیر آن ها اجتناب شود. 2-کودک به دنیا آمده ازطریق لقاح، ملحق به صاحب اسپرم و تخمک است در صورتی که با این روش کودکی به دنیا بیاید، ملحق به صاحب نطفه و به زنی است که صاحب رحم و تخمک است.
1)جوازدادن پرونده ی پزشکی بیمار به سایر پزشکان درصورت لزوم س) آیا می توان پرونده ای را که اسرار بیمار در آن بایگانی می شود، در اختیار پزشکان دیگر غیر از پزشک معالج یا بستگان بیمار قرار داد؟ ج) موارد آن مختلف است و در صورتی که این عمل باعث دستیابی به معالجه ی بیمار و یا نجات جان بیماران دیگر باشد، مانعی ندارد و بلکه در مواردی لازم است. 2)جوازفاش کردن اسرار بیمار در موارد ضروری س) اگر بیمار نارضایتی خود را از افشای بیماری خود اعلام نماید، ولی ضرورت درمان اقتضا می کندکه نوع بیماری برای بستگانش فاش شود،وظیفه پزشک معالج در این صورت چیست؟ ج) در صورتی که نجات جان او بستگی به آن داشته باشد، لازم است.
بسم الله الرحمن الرحیم احکام روزه 1)صِرف ضعف مجوز ترک روزه نمی شود س1-دخترانى که تازه به سن تکليف رسيدهاند و روزه گرفتن بر آنها مقدارى مشکل است، چه وظیفه ای دارند؟ ج) ترک روزه به مجرد بعضى از عذرهامانندضعف بدنی جايز نيست، ولى اگر روزه گرفتن ضرر داشته باشد يا تحمل آن برايشان همراه با مشقت زياد باشد، افطار براى آنها جايز است.
س2)اگر دختر نه سالهاى که روزه بر او واجب شده، به دليل دشوارى، روزهاش را افطار نمايد، آيا قضای روزه ها بر او واجب است ؟ ج) قضاى روزههايى که از ماه رمضان افطار کرده، بر او واجب است. 2)جوازافطار بهخاطر مشقت در اثناى روز س اگر شخصى جهت شغلى كه دارد و نمىتواند آن را رها كند ،بر اثر تشنگی يا گرسنگی روزه برايش حرجى باشد،تکلیفش چیست؟ ج) باید روزه بگیردوهر وقت دچار حرج و مشقّت شد ، مىتواند افطار نمایدو در مورد تشنگی احتياط واجب اين است كه به مقدار ضرورت افطار كرده و در بقيه روز امساك نمايد و در هر صورت بعداً بايد روزه آن روز را قضا نمايد.
موازین پزشکان 3 شماره 223 احکام درمـان بیماران 1) عدم جوازترک معالجه بیماران درصورتی که ترک ، منجربه مرگ آنها شود. س) اگر ترک درمان ومعالجه بیماری موجب مرگ وی شود ،وظیفه چیست؟ ج) در هر صورت حفظ جان انسان لازم است و ترک درمان در صورتی که موجب مرگ شود، جایز نیست. 2) جوازجرّاحى زیباسازى درصورتی که منجربه حرامی نشود.
احکام عمل جراحی موازین پزشکان (4) شماره موازین224 1-عدم رفع ضمان درموردآسیبهای وارده به بیمار درحین عمل ،ازطریق اجازه عمل بستگان بیمار س)آیااجازه بیمار یابستگان وی درمواردی که در حین عمل، آسیبی به بیمار وارد گردیده است،در رفع ضمان مؤثر است؟ دیه به عهده ی کیست؟ ج) به نحو کلی در موارد ثبوت ضمان، اجازه ی بیمار یا بستگان وی رافع ضمان نیست و در مواردی که پزشک ضامن دیه است، باید از مال خود بپردازد.
2-عدم جوازتأخیر عمل جراحی برای کسب اجازه،بابودن خطر وفات بیمار س) اگر پزشک منتظر اجازه ی بستگان بیمار برای عمل جراحی شود، ممکن است بیمار دچار نقص یا از کار افتادگی عضو شود. در این صورت آیا پزشک می تواند عمل جرّاحی را به تأخیر بیاندازد؟ ج. اگر خطر فوت بیمار در میان باشد، تأخیر جایز نیست.
موازین پزشکان 3 احکام درمـان بیماران 1) عدم جوازترک معالجه بیماران درصورتی که ترک ، منجربه مرگ آنها شود. س) اگر ترک درمان ومعالجه بیماری موجب مرگ وی شود ،وظیفه چیست؟ ج) در هر صورت حفظ جان انسان لازم است و ترک درمان در صورتی که موجب مرگ شود، جایز نیست. 2) جوازجرّاحى زیباسازى درصورتی که منجربه حرامی نشود. س) عمل جرّاحى زیباسازى براى از بین بردن زشتى مادرزادى، یا زشتى های حاصل از زخمها و جراحاتى که بعداً عارض شده است، و یا براى زیباتر شدن چه حکمی دارد؟ ج)در صورتى که آمیخته با حرام دیگرى نباشد در هیچ صورت اشکال ندارد، و چنانچه مستلزم حرامى باشد (مانند نظر و لمس نامحرم) تنها در صورت ضرورت، مجاز است.(همان)
1-عدم رفع ضمان درموردآسیبهای وارده به بیمار درحین عمل ،ازطریق اجازه عمل بستگان بیمار س)آیااجازه بیمار یابستگان وی درمواردی که در حین عمل، آسیبی به بیمار وارد گردیده است،در رفع ضمان مؤثر است؟ دیه به عهده ی کیست؟ ج) به نحو کلی در موارد ثبوت ضمان، اجازه ی بیمار یا بستگان وی رافع ضمان نیست و در مواردی که پزشک ضامن دیه است، باید از مال خود بپردازد.
الف)احکام تلقیح مصنوعی 1-جواز لقاح مصنوعی از یک زن و شوهروتلقیح زن ازطریق نطفه مرداجنبی عمل لقاح فی نفسه اشکال ندارد چه اسپرم و تخمک از زن و شوهر شرعی باشد،یااز دو زن و یک شوهر دائم باشد یا منقطع و یا یکی دائم باشد و یکی منقطع. وچه تلقیح نطفه مردی نامحرم به همسر مردی که بچه دار نمی شود، ، ولی باید از مقدمات حرام از قبیل نگاه و لمس حرام و غیر آن ها اجتناب شود.
1-جوازاستفاده از داروهای ضروری حرام یا نجس بامتوقف ومنحصربودن معالجه به آن س ) با توجه به اینکه برخی از داروهای ضروری و حیاتی از منابع حرام یا نجس مثل اعضای انسان یا حیوان و غیر آنها تهیه میشوند و معمولاً اینگونه داروها از کشورهای خارجی و غیر مسلمان وارد میشوند، حکم شرعی مصرف اینگونه داروها برای انسان و نیز معامله بر روی آنها چیست؟ ج) اگر معالجهی بیماری متوقف و منحصر در آن باشد اشکال ندارد.
1)جوازدادن پرونده ی پزشکی بیمار به سایر پزشکان درصورت لزوم س) آیا می توان پرونده ای را که اسرار بیمار در آن بایگانی می شود، در اختیار پزشکان دیگر غیر از پزشک معالج یا بستگان بیمار قرار داد؟ ج) موارد آن مختلف است و در صورتی که این عمل باعث دستیابی به معالجه ی بیمار و یا نجات جان بیماران دیگر باشد، مانعی ندارد و بلکه در مواردی لازم است. 2)جوازفاش کردن اسرار بیمار در موارد ضروری س) اگر بیمار نارضایتی خود را از افشای بیماری خود اعلام نماید، ولی ضرورت درمان اقتضا می کندکه نوع بیماری برای بستگانش فاش شود،وظیفه پزشک معالج در این صورت چیست؟ ج) در صورتی که نجات جان او بستگی به آن داشته باشد، لازم است.
س1) اگر کسی تصمیم بگیرد در ماه مبارک رمضان روزهاش را باطل کند اماقبل از باطل کردن روزه، از تصمیم خود منصرف شود ،حکم روزهاش چیست؟اگر این امر در روزه غیر ماه رمضان پیش آید چه حکمى دارد؟
علاقمندیها:
برنامه نویسی کامپیوتر، مطالعه اخبار
موسیقی، سفر، مطالعه مقالات تخصصی، مطالعه وبلاگها و ...
با مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم برای بهتر باز شدن وبلاگ استفاده کنید:)
اين سايت حاصل تلاش شبانه روزي سيد محمد جواد حسيني ميباشد که بدون وابستگي مادي و معنوي به هيچ سازمان و نهاد و حزب و گروه سياسي فعاليت خود را ابتدا بر اساس قانون الهي و سپس قانون اساسي ايران بنا نهاده است. کليه هزينههاي اين سايت با هزينه شخصي پرداخت ميشود که اميدوارم از اين پس از طريق فروشگاه سايت و تبليغات تامين شود و همواره سعي ميکنم تا مطالب آموزشي جديد و خواندني را براي شما به ارمغان بياورم.
بازدید امروز : 849
بازدید دیروز : 1252
بازدید هفته : 3239
بازدید ماه : 11493
بازدید کل : 33656
تعداد مطالب : 5367
تعداد نظرات : 20
تعداد آنلاین : 1 تماس با من تلگرام تماس با من در اینستاگرام