ان الذنوب ثلاثة ... فذنب مغفور و ذنب غير مغفور و ذنب نرجو لصاحبه و نخاف عليه ...
گناهان بر سه گونه اند: گناه بخشودنى و گناه نابخشودنى و گناهى كه براى صاحبش ، هم اميد (بخشش ) داريم و هم ترس از كيفر.
سپس فرمود: ((اما گناهى كه بخشيده است ، گناه بنده اى است كه خداوند او را در دنيا كيفر مى كند و در آخرت كيفر ندارد. در اين صورت خداوند حكيم تر و بزرگوارتر از آنست كه بنده اش را دو بار كيفر كند.
اما گناهى كه نابخشودنى است ، حق الناس است يعنى ظلم بندگان نسبت به همديگر كه بدون رضايت مظلوم بخشيده نمى شود.
و اما نوع سوم ، گناهى است كه خداوند آن را بر بنده اش پوشانده و توبه را نصيب او نموده است ، و در نتيجه آن بنده هم از گناهش هراسان است و هم اميد به آمرزش پروردگارش دارد، ما نيز درباره ى چنين بنده اى ، هم اميدواريم و هم ترسان .(38)
و لو تَقَوّلَ علينا بعض الاَقاويل . لاَخَذنا منِه بِالَيمين . ثمّ لَقطعنا مِنه الوَتين . فَما مِنكم مِن اَحد حاجِزين .
و اگر او (پيامبر) سخن دروغ بر ما مى بست ، ما او را با قدرت مى گرفتيم ، سپس رگ قلبش (يعنى شاهرگش ) را قطع مى كرديم ، و احدى از شما نمى توانست مانع شود و از او حمايت كند.
در قرآن افراد بدعت گذار و تحريف گر بسيارى مطرح شده اند اما خدا درباره ى هيچكدام از آنها اين گونه سخن نگفت كه : ((رگ گردنت را مى زنيم )) ولى به پيامبر صلّى اللّه عليه و آله به خاطر عصمت و مقام علم و آگاهيش چنين مى فرمايد، زيرا او شخص بزرگى است كه گناهش نيز بسيار بزرگ است .
بنابراين آنان كه داراى شخصيت علمى و دينى هستند و انتسابشان به دستگاه دين بيشتر است ، مسئوليت بيشترى دارند.
در انسان غرايزى وجود دارد كه گاهى دچار افراط يا تفريط مى شود، پس بايد راههاى تعديل آنها را شناخت .
امام على عليه السلام در گفتارى مى فرمايد:
خداوند فرشتگان را به عقل اختصاص داد (وآنها تكوينا محكوم به اطاعت عقل هستند) و حيوانات را به شهوت و غضب ، اختصاص داد. (وآنها به طور تكوينى محكوم به ارضاى غرائز حيوانى هستند) اما انسان را با اعطاء همه (عقل و خشم و شهوت ) شرافت بخشيد. پس هرگاه پيروى از عقل كند، مقامش برتر از فرشتگان خواهد شد، زيرا با بودن خشم و شهوت ، اطاعت از عقل نموده است ، و اگر اطاعت از شهوت و غضب كند، از حيوانات ، پست تر است ، زيرا با داشتن عقل پيروى از خشم و شهوت نموده است .(77)
قرآن در مورد كسانى كه از غرائز حيوانى پيروى مى كنند مى فرمايد:
در ((گناه شناسى )) از موضوعات بسيار مهم ، شناخت ((زمينه هاى گناه )) است ؛ چنانكه گفته اند: قابليت قابل ، اصل مهم براى تهذيب نفوس است .
باران كه در لطافت طبعش خلاف نيست
در باغ لاله رويد و در شوره زار خس
كسى كه مى خواهد گناه نكند حتماً بايد به زمينه هاى گناه توجه كند، وقتى آنها را شناخت به پيشگيرى و درمان آنان بپردازد.
كمبود ويتامين ها در بدن ، انسان را آماده پذيرش ميكرب ها مى كند و يا بيمارى ها را پرورش و گسترش مى دهد، پس بايد اين كمبودها جبران گردد تا زمينه پذيرش و همچنين زمينه پرورش بيمارى ها از بين برود. بنابراين بايد ((زمينه شناس و زمينه زدا)) باشيم . مثلا اگر در منزل چاه فاضلابى زمينه ساز انواع پشه ها مى باشد سمپاشى بيهوده است بايد چاه را پر كرد.
در بررسى زمينه هاى گناه مى توان امور بسيارى را نام برد كه هر يك با كميت و كيفيت خاصى زمينه ساز هستند. اما در اينجا به چند موضوع مهمتر در اين رابطه مى پردازيم مانند:
ان بنى امية اطلقوا للناس تعليم الايمان ولم يطلقوا تعليم الشرك لكى اذا حملوهم عليه لم يعرفوه (101)
بنى اميه تعليم ايمان را براى مردم آزاد گزاردند ولى تعليم شرك را آزاد نگذاردند تا اگر مردم را بر شرك وادار كردند آن را نشناسند. (و در نتيجه از روى جهل قبول شرك نمايند).
اين حديث بيانگر آن است كه : بنى اميه از شناخت شرك و انواع آن جلوگيرى مى كردند زيرا اگر مردم معنى شرك و انواع آن را مى فهميدند از بنى اميه كه غوطه ور در شرك بودند، روى برمى گرداندند و به امامان اهل البيت عليهم السلام كه از شرك به دور بودند متوجه مى شدند، آرى رهبران طاغوتى حساسيت داشتند كه مردم از دستورات سازنده و بيدار بخش اسلام ، آگاه نشوند تا جهل آنها باعث توقف و ركود آنها شود، و زمينه انحراف آنها را فراهم سازد.
در اسلام ، حفظ حريم قانون بسيار مورد توجه و تاكيد قرار گرفته و از قانون شكنى و التقاط و بدعت گذارى كه تجاوز از حريم قانون است شديداً نهى و منع شده است تا آنجا كه بدعت گذار در اسلام محكوم به اعدام است و تفاوتى ندارد كه چيزى بر قانون اسلام بيفزايد و يا چيزى را بكاهد، حلالى را حرام كند يا به عكس .
يكى از نكات لطيف و جالبى كه در قرآن و روايات اسلامى در راستاى حفظ حريم قانون ديده مى شود داستان حضرت ايوب عليه السلام مى باشد كه به انواع مصايب گرفتار شد و در برابر همه فشارها و رنج صبر و استقامت كرد. در يك مورد نسبت به همسرش ناراحت شد. (گويا همسرش به دنبال انجام كارى رفت و دير به خانه بازگشت و ايوب كه از بيمارى رنج مى برد سخت ناراحت گرديد) و چنين سوگند ياد كرد كه هرگاه قدرت پيدا كند يكصد ضربه يا كمتر به او بزند و او را تنبيه كند اما بعد از بهبودى مى خواست به پاس وفادارى ها و خدماتش او را ببخشد ولى مساله سوگند و نام خدا و حريم قانون الهى در ميان بود؛
يكى از زمينه هاى فرهنگى گناه و انحراف كتب گمراه كننده و يا وسايل تبليغاتى گمراه كننده مى باشد. و لذا در اسلام خواندن ((كتب ضالّه )) و يا گوش دادن به سخنان گمراه كننده حرام است .
توضيح اينكه : همانگونه كه جسم انسان ها از نظر قدرت و توان مختلف است ، مثلاً بعضى قدرت تحمل دويست كيلو بار را دارند و بعضى حتى قدرت تحمل پنج كيلو بار را ندارند، فكر انسان ها نيز تفاوت دارد. بعضى توان حل يك مساله ساده ى رياضى را ندارند و بعضى همچون كامپيوتر نيرومند، مشكل ترين مسايل رياضى را در چند لحظه حل مى كنند.
در قرآن كلمه ((مترف )) در شكل هاى مختلف آن هشت بار آمده است . مترف از ماده ى ترفه (بر وزن لقمه ) به معنى فزونى نعمت است كه صاحبش را غافل و مغرور و مست كند، به گونه اى كه طغيان نمايد.
«وَاعْلَمْ انَّ حُرْمَهَ الدُّبُرِ اعْظَمُ مِنْ حُرْمَهِ الْفَرْجِ لِانَّ اللَّهَ اهْلَکَ امَّهً بِحُرْمَهِ الدُّبُرِ وَ لَمْ یُهْلِکْ احَداً بِحُرْمَهِ الْفَرْجِ؛ بدان که حرمت لواط از زنا بیشتر است؛ زیرا خداوند قومی را (قوم لوط) به خاطر عمل لواط هلاک کرد، ولی کسی را برای زنا هلاک نکرد»[۱]
جالب است بدانید که قوم لوط زمانی عذاب شدند که زنان هم به همجنس بازی یا مساحقه روی آوردند، در این باره از حضرت امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است که میفرمایند: «وَ إِنَّمَا أَهْلَکَ اللَّهُ قَوْمَ لُوطٍ حِینَ عَمِلَ النِّسَاءُ بِمِثْلِ عَمَلِ الرِّجَالِ وَ رَأَى بَعْضُهُمْ بَعْضاً؛ خداوند قوم لوط را زمانی هلاک کرد که زنان هم مانند مردان با یکدیگر همجنس بازى میکردند.»[۲]
مادر آگاه در صدد نصیحت دخترش برآمد چرا که این خواسته، از نظر اجتماعی امری ننگین و از نظر دینی نیز حرام بود و این کار چنین شخصی را هر چند که دارای زیبایی و ثروت باشد، از جامعه ساقط میگرداند.
از منظر روان شناسان رشد علمی جامعه با نوع پوشش زنان و دختران ارتباط مستقیم دارد، مثلاً یک دانشجو که میخواهد از همه همکلاسیهای خود پیشی بگیرد و مراتب علمی را طی کند یا یک مخترعی که میخواهد دستاورد جدیدی داشته باشد در محیطی میتوانند به این امر مهم دست یابند که فکر و خیالشان آزاد باشد.
اگر قرار باشد که زنان بدون پوشش شرعی در اجتماع ظاهر شوند، هرگز نمیتوانند نسبت به آرایش مو، صورت، ابروها، نوع پوشش لباس و… بیاعتنا باشند. بنابراین مجبورند در هر شرایطی به شکلی ظاهر شوند که تحسین دیگران را برانگیزانند یا حداقل اینکه دیگران را راضی کنند تا مورد طعنه قرار نگیرند.
این نگرانی علاوه بر اینکه زنان را دچار دلهره و اضطراب همیشگی میکند، باعث میشود که زنان وقت و هزینه مادی زیادی را تلف کنند تا برای حضور در جامعه آماده شوند و از زنان دیگر کم نداشته باشند. بنابراین بیحجابی، موجب شیوع چشموهمچشمیهای بیپایان و زیانآوری در بین زنان خواهد شد که هم مال و ثروت و هم آسایش و آرامش دنیایشان را از آنها خواهد گرفت و هم فرصتهای رشد و تعالی معنوی، اخلاقی، شخصیتی و علمی را از آنان گرفته و نهایتاً آخرتشان را خراب خواهد کرد.
آمارهای بالای مصرف لوازمآرایشی در کشور که در این چند سال اخیر اتفاق افتاده گواه بر ادعای ماست. مطابق آمارهای رسمی موجود در سطح جهانی ایران رتبه هفتم را به لحاظ مصرف لوازمآرایش به خود اختصاص داده است و همچنین ۱۴ میلیون زن ایرانی در برابر ۱۴۰ میلیون نفر زن در خاورمیانه به میزان ۱.۲ میلیارد دلار از بازار ۲.۷ میلیارد دلاری بازار فروش لوازمآرایشی در خاورمیانه را به خود اختصاص دادهاند یعنی زنان ایرانی بااینکه تعدادشان ۱۰% کل زنان خاورمیانه است خریدار یکسوم (۳۳%) لوازمآرایشی در بازار خاورمیانه محسوب میشوند.[۱]
از نظر جهان بینی الهی که واقعیت را در چهارچوب مادّه و جسم و کیفیّات و انفعالات جسمانی محدود و محصور نمی داند، دنیای حوادث دارای تار و پودهایی بیش تر و پیچیده تر است و عواملی که در پدید آمدن حوادث شرکت دارد، بسی افزون تر است. از نظر مادّی، عوامل مؤثّر در اجل و روزی، سلامت، سعادت و خوشبختی، منحصرا مادی است؛ یعنی تنها عوامل مادّی است که اجل را نزدیک یا دور می کند و سعادت و خوشبختی انسان را تأمین یا نابود می سازد؛ امّا از نظر جهان بینی الهی، علل و عوامل دیگری که عوامل روحی و معنوی نامیده می شود، نیز در کنار عوامل مادّی در اجل و سعادت و امثال این امور مؤثّر است.
اگر قرار باشد که زنان بدون پوشش شرعی در اجتماع ظاهر شوند، هرگز نمیتوانند نسبت به آرایش مو، صورت، ابروها، نوع پوشش لباس و… بیاعتنا باشند. بنابراین مجبورند در هر شرایطی به شکلی ظاهر شوند که تحسین دیگران را برانگیزانند یا حداقل اینکه دیگران را راضی کنند تا مورد طعنه قرار نگیرند.
غیرت یکی از کمالات ضروری و حیاتی انسانی و به معنای تلاش در نگهداری آنچه حفظش ضروری می باشد.[۱] کسی که غیرت ناموسی دارد در نگهداری از ناموسش نهایت تلاش را میکند.
ادامه راه شهداء ثواب شهادت ثواب شهید شهداء همردیف شهیدان پاداش فرار از گناه
امیرالمؤمنین علیه السلام میفرمایند:
«مَا الُمجاهِدُ الشَّهِیدُ فی سَبِیلِ اللَّهِ بِأَعْظَمَ أَجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَ؛ کسی که در راه خدا جهاد کند و شهید شود اجرش بزرگتر از کسی نیست که بتواند گناه کند و عفت ورزد.»[۱]
از نظر اسلام جهاد با نفس اماره و سرکش، جهاد اکبر است. بنابراین کسی که برایش شرایط مکانی و زمانی برای ارتکاب گناه فراهم و موانع گناه مفقود است و درعینحال از آلوده شدن به گناه خودداری میکند، درواقع در جهاد اکبر پیروز شده است، بنابراین باوجوداینکه در این راه به شهادت نرسیده ولی چون در جهاد اکبر پیروز شده است پاداشش از کسی که در جهاد اصغر به شهادت رسیده کمتر نخواهد بود.
کسی که میخواهد خود و خانوادهاش آلوده به بیعفتی، انحرافات جنسی و کلاً گناه نشوند باید سر سفرهاش لقمه حلال بیاورد بنابراین نهتنها از آثار شوم لقمه حرام مثل از دست رفتن ایمان و بیاثر شدن عبادات و… در امان است بلکه از ثمرات دنیوی و پاداش اخروی آن نیز برخوردار خواهد بود.
یکی از اثرات وضعی و ثمرات دنیوی حلالخواری که پاداشهای بیشمار اخروی را هم در پی خواهد داشت این است که به انسان توفیق انجام اعمال صالح را میدهد و از جمله اعمال صالح عفت و پاکدامنی است.
قرآن کریم دراینباره میفرماید:
«یا أَیهَا الرُّسُلُ کلُوا مِنَ الطَّیبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا…؛ ای پیامبران! از غذاهای پاکیزه بخورید و عمل صالح انجام دهید.»[۱]
هر عبادتی عمل صالح است و بالاترین عبادت به فرموده حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام عفت است که از نتایج حلالخواری است: «اَفضَلُ العِبادَهِ العَفافُ»[۲]
علاقمندیها:
برنامه نویسی کامپیوتر، مطالعه اخبار
موسیقی، سفر، مطالعه مقالات تخصصی، مطالعه وبلاگها و ...
با مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم برای بهتر باز شدن وبلاگ استفاده کنید:)
اين سايت حاصل تلاش شبانه روزي سيد محمد جواد حسيني ميباشد که بدون وابستگي مادي و معنوي به هيچ سازمان و نهاد و حزب و گروه سياسي فعاليت خود را ابتدا بر اساس قانون الهي و سپس قانون اساسي ايران بنا نهاده است. کليه هزينههاي اين سايت با هزينه شخصي پرداخت ميشود که اميدوارم از اين پس از طريق فروشگاه سايت و تبليغات تامين شود و همواره سعي ميکنم تا مطالب آموزشي جديد و خواندني را براي شما به ارمغان بياورم.
بازدید امروز : 64
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 87
بازدید ماه : 908
بازدید کل : 4926
تعداد مطالب : 5367
تعداد نظرات : 20
تعداد آنلاین : 1 تماس با من تلگرام تماس با من در اینستاگرام