ش (تبریز): مقام و اختیارات ائمه را از روایت صحیح بیان کنید و آیا اختیاراتی از قبیل دادن رزق به اهل بیت (ع) داده شده است؟
اگر قرار باشد فقط به بخشی از مقامات اهل بیت (ع) در روایات صحیح اشاره کنیم، حجم آن چندین کتب خواهد شد. لذا ضمن ارجاع شما به کتبی چون: «اصول کافی، فصل دوم جلد یک و جلد دو» و سایر کتبی که در مناقب اهل عصمت (ع) تألیف شده است، به بخشهایی از یک روایت جامع تبرک میجوییم:
الف: در مقامات ائمه اطهار (ع):
امام رضا علیهالسلام:
... همانا خداوند عزوجلّ پیغمبر خویش را قبض روح نفرمود تا دین را برایش کامل کرد و قرآن را بر او نازل فرمود که بیان هر چیز در اوست. حلال و حرام و حدود و احکام و تمام احتیاجات مردم را در قرآن کریم بیان کرده و فرمود:
ش (تهران): یکی در وبلاگ نوشته بود: شما شرم نمی کنید وقتی خدای حیو قیوم (حی و قیوم)اون بالاست از یکی دیگه درخواست کمک کنید؟
یکی در وبلاگ نوشته بود: شما شرم نمی کنید وقتی خدای حیو قیوم اون بالاست صلاح کار رو بهتر از همه میدونه درمقابل او از یکی دیگه درخواست کمک کنی؟ من که شرم دارم شما رو نمی دونم. کجای قرآن نوشته برید ازبندهام کمک بخواید چرا کمی به قول قرآن کریم تعقل نمی کنید؟ ایاک نعبدوایاک نستعین.
پیشتر پاسخهای مبسوطی راجع به مباحثی چون: دعا، توسل، زیارت، شفاعت و ... در سایت درج شده بود که میتوانید به آرشیو مربوطه مراجعه و مطالعه فرمایید. اما به آن یکی بفرمایید:
اولاً: حی و قیوم درست است نه حیو قیوم. [بهتر است بیشتر قرآن بخوانیم].
ثانیاً: خدا آن بالا نیست و همه جا هست و اکبر و سبحان از جا و مکان میباشد. [بهتر است بیشتر تدبر کنیم].
ش (محلات): میگویند خداوند غضب و انتقام ندارد. چون غضب نبود مهربانی است و خدا مهربان و بخشنده است. آیا هیچ دلیل قرآنی دال بر غضب خدا وجود دارد؟
این نظریات بیشتر به قصد بیخیال و جسور کردن مسلمانان نسبت به ارتکاب گناه است تا بدینوسیله بتوانند او را از دایرهی بندگی، اطاعت و تقوا دور کنند. میخواهند از باب رحمت و مهربانی خداوند وارد شوند و به بندگان او القا کنند که هر چه میخواهید بکنید، نه تنها خداوند کریمتر و رحیمتر از آن است که شما را نبخشد، بلکه اساساً از او به جز بخشش صادر نمیشود و اصلاً غضب، انتقام، تعذیب و ... به او راه ندارد.
اگر چه خداوند متعال کریم و رحیم است و هر کس با هر مقدار گناه [البته نه غیر از حق الناس که باید جبران نماید] که به او رجوع کند، مورد بخشش قرار میگیرد، ولی این کرم و لطف و گذشت بدان معنا نیست که حتی اگر کسی به سوی او بازنگشت نیز مورد بخشش، لطف و کرم قرار میگیرد و اصلاً غضب، انتقام، عذاب و جهنمی در کار نیست.
کسانی که سعی در القای این گونه باورهای انحرافی در اذهان مسلمین دارند، نه تنها هیچ با معارف اسلامی و حتی ظاهر آیات قرآن کریم آشنایی ندارند، بلکه از راههای شیطانی وارد شده و التقاطی از اندیشههای بودایی – زرتشی و مسیحیت تحریف شده را ترویج میکنند.
چرا در اسلام ازدواج موقّت و تعدّد زوج ها تجويز شده است؟ آيا اين احكام تبعيض و خلاف حقوق زن نيست؟
زن در ايام قاعدگى كه در هر ماه، چندين روز را در بر مىگيرد، به كلّى فاقد آمادگى براى مقاربت است; حال آن كه مرد دائم اين آمادگى را دارد. 2. زن در دوران باردارى و حتّى اغلب در دوران شيردهى نمىتواند آبستن شود; در صورتى كه مرد، چه بسا خواهان فرزند ديگرى باشد; افزون بر اين كه زن در اين مدّت ميل جنسى چندانى هم ندارد. 3. زن يا مرد ممكن است براى تحصيل علم، تجارت يا هر مقصود ديگرى، مدتّى در شهر يا كشورى غير از محلّ
و اين بخاطر حمايتي است كه اسلام از حقوق زن كرده است. توضيح اينكه اسلام وظائفي بر عهده مردان گذارده كه با توجّه به آن نيمي از درآمد مردان عملاً خرج زنان مي شود، در حالي كه بر عهده زنان چيزي گذارده نشده است،
اصل اين انتظار که امامان ما را شفا بدهند، انتظار درستي است يا نه؟
دقيقاً قدرت امام چقدر هست؟ ميخواهم بدانم اصل اين انتظار که امامان ما را شفا بدهند، انتظار درستي است يا نه؟
پاسخ اجمالی
تمام نعمتهایی که در عالم وجود دارد، از جانب خداست؛ ولی همان خدا اراده کرده، این نعمتها را از مسیر اسباب و علل خود در عالم جاری سازد و به همین جهت، انسانهای کامل همچون انبیاء و امامان را واسطه فیض قرار داده است. بر همین اساس، امامان (علیهالسلام) نیز میتوانند بیماران را به اذن خدا و در شرایط خاص شفا دهند که البته این شفا یافتن، به دو صورت میتواند محقق شود: اول از طریق استجابت دعای امامان (علیهالسلام) بهعنوان کسانی که نزد خداوند وجاهت دارند؛ و دوم از طریق اذن و ولایتی که خداوند به آنها در انجام این امور داده است.
چرا تا یک ویروس وارد کشور ما شد، درب بیشتر شفاخانه های امام حسین (علیه السلام) را بستند؟ امام حسینی که مرده زنده می کند، قطعاً نمی گذارد کسی در هیئت مریض بشود
چرا تا یک ویروس وارد کشور ما شد، درب بیشتر شفاخانه های امام حسین (علیه السلام) (هیئت ها) را بستند؟ امام حسینی که مرده زنده می کند، قطعاً نمی گذارد کسی در هیئت مریض بشود!
پاسخ اجمالی:
در شرایط حاضر که حضور در اجتماعات مذهبی و غیرمذهبی، عامل دریافت و انتقال ویروس به دیگران و سبب بیماری و حتی مرگ گروهی از انسانها میشود، لازم است در راستای لزوم حفظ جان خود و دیگری، بهصورت موقت، حضور در هیئت را تعطیل کرده و به شیوه دیگری ارتباط با امام حسین (علیهالسلام) را حفظ کرد. آری، دعا و توسل، مشروع و مطلوب و مفیدند؛ اما نباید آنها را در تقابل باعقل و شریعت پی گرفت.
توصیه ای از آیت الله فشارکی بیان شده است که وقتی مردم دچار وبا شدندآیا می توان آن را برای ویروس کرونا هم تجویز کرد؟
توصیه ای از آیت الله فشارکی بیان شده است که وقتی مردم دچار وبا شدند، ایشان سفارش به سه روز، روزه همراه با قرائت زیارت عاشورا کردند؛ شیعیان به این دستور عمل کردند و حتی یک نفر هم از دنیا نرفت؛ آیا این واقعیت دارد؟ و آیا می توان آن را برای ویروس کرونا هم تجویز کرد؟
پاسخ اجمالی
عموم شیعیان، با الهام از روایات اهلبیت (علیهمالسلام) در زمان مشکلات و بحرانها، به علمای دین مراجعه مینمودند. علما نیز بر اساس آموزههای قرآن و حدیث، راهکارهایی را برای ایشان مطرح میکردند. ازجمله سفارشهای بیانشده، قرائت زیارت عاشورا و برخی دیگر از اعمال، مانند گرفتن روزه است.
آیا در گذشته در هنگام فراگیری بیماری های مسری تجمعات مذهبی مانند نماز جمعه و جماعت و زیارت مراقد اهل بیت و قبور مؤمنین تعطیل می شد؟
آیا در گذشته در هنگام فراگیری بیماری های مسری تجمعات مذهبی مانند نماز جمعه و جماعت و زیارت مراقد اهل بیت و قبور مؤمنین تعطیل می شد؟
پاسخ اجمالی:
علیرغم اینکه بیماریهای مُسری بارها به جان بشر افتاده، دربارۀ جزئیات واکنشها به این حوادث، اطلاعات دقیقی نداریم و تنها اشارات کوتاهی به تعطیل شدن یا نشدن مساجد و تجمعات مشابه داریم. بااینحال، شایان توجّه است که تعطیل نشدن اینگونه تجمعات، متأثّر از نگاه پیشینیان به علّت و اسباب اینگونه بیماریها بوده است.
چرا به نظر اسلام، هرگاه پدر فرزند خود را بکشد قصاص نمیشود؟
نظام حقوقي ارائهشده از طرف اسلام در مورد زن و مرد بر اساس مصالح و مفاسد واقعي بنانهاده شده است که تمام ابعاد و استعدادهاي وجودي انسان در آن لحاظ شده است.
سلام و عرض ادب. چرا گفته شده به نظر اسلام، هرگاه پدر فرزند خود را بکشد قصاص نمیشود! الآن باوجوداین اتفاق جديد يعني قتل وحشیانه دختر 14 ساله توسط پدرش، بنده نمیتوانم خود را قانع کنم که اين پدر داعشي، چرا نبايد قصاص شود؟! همچنین متوجه نمی شوم چرا اگر مادر آن دختر مرتکب چنين عملي میشد، باید قصاص میشد! چه فرقی میان پدر و مادر است؟! ممنون میشوم راهنمايي کنيد.
آيا ايجاد حكومت دينى و دخالت روحانيت در سياست تكرار تجربه مسيحيت در قرون وسطى نيست؟
... همانگونه كه حكومت بنام دين در جهان غرب پيامدهاى ناهنجارى به دنبال داشت و عامل سرخوردگى و عقب افتادگى شد، در ايران امروز نيز چنين حالتى رخ نموده است و براى رهايى از آن، چاره اى جز پيمودن همان راهى كه در آن سامان صورت گرفت، وجود ندارد. قبل از هر چيز بايد توجه داشت كه از همان روزى كه پيامبران(ع) براى هدايت بشر مبعوث شدند، حزب شيطان هم براى مقابله با آنها و خنثي كردن برنامه ها و فعاليتشان دست به كار شده در هر زمانى و هر جامعه اى متناسب با شرايط آن حركتهايى انجام داد و در آينده هم صورت خواهد داد. مخدوش كردن چهره انقلاب نسخه اى كه استكبار جهانى براى ما پيچيده است و از همان سال هاى نخستين بعد از پيروزى انقلاب شروع به برنامه ريزى و اجراى آن نموده است، مخدوش جلوه دادن نظام اسلامى ما و يكسان انگارى آن با نظام قرون
شبهه: چرا در دنیا ما را از دوستی با جنس مخالف میترسانند ولی خودشان نماز و عبادت را به امید رسیدن به حوری و نعمتهای بهشتی میخوانند؟
پاسخ:
1. نهی از دوستی با جنس مخالف، سخن خداست که میفرماید: «وَ لَا مُتَّخِذِى أَخْدَان؛[مائده/5] زنان را دوست نگیرید.» 2. وعده عذاب نیز طرف فرستاده خدا داده شده که میفرمایند: «وَ مَنْ فَاكَهَ امْرَأَةً لَا يَمْلِكُهَا حُبِسَ بِكُلِّ كَلِمَةٍ كَلَّمَهَا فِي الدُّنْيَا أَلْفَ عَامٍ فِي النَّارِ؛[1] و كسى كه با زنى نامحرم از سر شهوت، شوخى و مزاح كند، به ازاى هر كلمهاى كه بر زبان آورده باشد هزار سال او را (در دوزخ) نگاه دارند.» 3. هدف از عبادت رشد خود انسان است و اوّلین سود نماز به عنوان یکی از عبادات، به خود انسان میرسد. لذا میفرماید: «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ؛[عنکبوت/45] نماز(انسان را) از زشتيها و گناه بازمىدارد.» 4. محیط و جنس لذّتهای بهشتی از لحاظ کیفیّت و کمیّت و جهات دیگر، با لذایذ این دنیا متفاوت است. حوریان بهشتی، همسران پاکی هستند که در قبال پاکی و اخلاص عمل مؤمنان، عاید آنها میشود؛ نه دوستیهای خلاف شرع و حرام! چنانکه قرآن کریم میفرماید: «وَ لَهُمْ فيها أَزْواجٌ مُطَهَّرَةٌ وَ هُمْ فيها خالِدُون؛[بقره/25] و براى آنان همسرانى پاك و پاكيزه است، و جاودانه در آن خواهند بود.»
پینوشت [1]. ابن بابويه، محمد بن على؛ ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، 381ق، ناشر: دار الشريف الرضي للنشر، قم، سال چاپ: 1406 ق، ص283.
شبهه: اندیشه ایرانیان برآمده از کتاب زرتشت: ای مردم، بهترین گفتهها را به گوش بشنوید با اندیشه روشن به آن بنگرید؛ سپس هر مرد و زن از شما، نیک و یا بد را با اختیار برگزینید. اندیشه اسلام: جنگ با اهل کتاب تا اینکه با خواری و ذلّت مجبور به پرداخت جزیه شوند.(برگرفته از آیه 29 سوره توبه)
پاسخ: 1. کتاب زرتشتیان تحریف شده است. امام صادق (علیه السلام) در مورد آنان میفرمایند: «مَا مِنْ أُمَّةٍ إِلَّا خَلا فِيها نَذِيرٌ[فاطر/24] وَ قَدْ بُعِثَ إِلَيْهِمْ نَبِيٌّ بِكِتَابٍ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ فَأَنْكَرُوهُ وَ جَحَدُوا لِكِتَابِه؛[1] هيچ امّتی وجود ندارد مگر اينكه پيامبرى ميان آنها وجود داشته و رسولى(پیامبر زرتشتیان) با كتاب از جانب خدا برانگيخته شده؛ امّا انكارش كرده و کتابش را نفی کردند.» با توجّه به نفی کتاب او و انکار پیامبریش، مسلّماً همانند کتب یهودیّت و مسیحیّت تحریف شده است. 2. قرآن نیز بهتر از ادّعای زرتشتیان را فرموده است. اینکه: «فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُوْلَئكَ الَّذِينَ هَدَئهُمُ اللَّهُ وَ أُوْلَئكَ هُمْ أُوْلُواْ الْأَلْبَاب؛[زمر/17-18] پس بندگان مرا بشارت ده! همان كسانى كه سخنان را مىشنوند و از نيكوترين آنها پيروى مىكنند آنان كسانى هستند كه خدا هدايتشان كرده، و آنها خردمندانند.» 3. لازمه بقاء هر حکومتی این است که با کسانی که قصد از بین بردن یا تضعیف آن را دارند برخورد کند و این یک حکم منطقی و عقلانی است.
پینوشت [1]. مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى؛ بحار الأنوار( ط- بيروت)، 1110ق، ناشر: دار إحياء التراث العربي، سال چاپ: 1403 ق، ج10، ص179.
در قرآن ذکر شده که کسانی که مال یتیم میخورند همانند این است که آتش به شکم خود میریزند. سوال من اینه که آیا تمامی کارهای روزمره ما دارای یک جنبهی باطنی هستند؟ اگر بله، آیا این جنبهی باطنی در جهان دیگری اتفاق میافتد؟
جنبهی باطنی یک چیز یا یک امر، اتفاق نمیافتد، بلکه همیشه وجود دارد، ولی جایی دیده میشود و جایی دیده نمیشود.
برای درک بهتر موضوع، به همین عالَم ماده و چگونگیهای آن توجه نمایید.
آیا هیچ کار، حالت یا چیزی وجود دارد که "ظاهر و باطن" نداشته باشد؟! آیا جامدات، ظاهر و باطن ندارند؟ مثلاً ظاهر یک کوه آتشفشان، یا کوه سنگی، یا کوهی با معدن گوهر سنگ، یا سنگهای آهکی یا مرمری، یا کوهی با ذرات با سیلیس برای شیشهسازی ...، یا همین طور هر ذرهای که از اتمهای حاوی پروتون و نوترون ... – یا همینطور است یک شاخهی گُل، که وقتی متصل به ساقه و ریشه است، یک گیاهی در چرخهی طبیعت است – اما باطنش در گلفروشی، یک محصولی برای تجارت است و هنگام هدیه،ییامآور تشکر یا محبت میباشد.
آیا میشود بدون پرداختن به مباحث کلان و یا استدلالهای گوناگون، به اولین و اصلیترین گام در شناخت و ایمان، و نیز در گمراهی و گناه و راه چاره اشاره نمود؟ مقصودم بیشتر از جنبهی "خودشناسی" است. چه عواملی در ما سبب ایمان یا انحرافات بعدی میشود؟ بالاخره هر چه هست، در وجود خودمان رخ میدهد.
بله، حقایق عالم هستی، با شناخت و ایمان و یا عدم شناخت و تکفیر و تکذیب افراد، متغیر نمیگردند. لذا شناخت و ایمان، یا کفر و شرک و انحراف، در "خود" ایجاد میشود، پس باید "خودشناسی" نمود. «مَنْ عَرَفَ نفسَه فقد عَرَفَ ربَّه» (1)
در فضای کتاب، درس و بحث پیرامون مباحث نظری، قاعده بر این است که ابتدا به نیروی "عقل" به عنوان ابزار شناخت، سپس "علم" به عنوان نوری که عقل با آن میبیند، و سپس "قلب" برای فهم و ایمان میپردازند و درست هم هست؛ اما باید اذعان نمود که نخستین و اصلیترین گام، "توجه" است.
س – استرالیا: وقتی خدا به انسان عقل، تفکر و درایت داده تا راه خطا و گناه را بشناسد، لذا نیازی به مکتبهای دینی باقی نمیماند.
عقل، فطرت، ذهن، اندیشه، درایت، بصیرت ... و سایر نعمات و موهبتهای الهی به بشر، از جمله «شعور، اختیار، اراده، انتخاب»، هر یک خصوصیات، وظیفه و کاربردی دارند که نه تنها هیچ کدام ضرورت «دین الهی» را نفی نمیکنند، بلکه بیشتر به اثبات میرساند.
الف – در خصوص واژه و مفهوم «دین»، صرفنظر از این که کدام دین باشد، پیش از این مطالب بسیاری درج شده است (1) و توضیح داده شد که در عالم هیچ احدی بیدین نیست و نمیتواند باشد. این مخالفتهایی که با دین میکنند، سوری و تبلیغاتی است و مقصودشان فقط این است که «دین تو نه، دین الهی نه، ولی دین من آری»؛ و توضیح داده شد که از فراماسون و صهیونیسم گرفته تا کاپیتالیسم و لیبرالیسم و ...، همه نوعی دین هستند.
چرا با وجود عقل به دین هم نیاز داریم، جایگاه عقل و دین کجاست،آیا دین کامل کننده عقل است؟
آیا میشود گفت: کسی که گنجی دارد، دیگر چه نیازی به نقشه، راهنما، کلید، دستورالعمل استفاده برای کمال و ارزش افزوده و محافظت دارد؟!
عقل ضرورت دین را میشناساند و دین، حجاب را از عقل و فطرت کنار میزند و اجازه نمیدهد نفس بر آن غالب آید.
توضیح:
کار عقل «تصدیق و تکذیب» بر اساس بدیهیات اولیه عقلی میباشد. مثلاً اگر بیان شد که «وجود یا واجب الوجود است، یعنی هستی عین ذاتش است و یا ممکن الوجود، یعنی ذاتش هستی نیست» - «هر پدیدهای، نیازمند به پدید آورنده دارد» - «ممکن الوجود که نسبت وجود و عدمش برابر است، بدون عامل خارجی پدید نمیآید» - «رابطه و قوانین علت و معلول وجود دارد» ... میشناسد و میپذیرد؛ و همینطور اگر بیان شد که «عالم همینطوری، خود به خودی، تصادفی پدید آمده، اما از چنین نظم علیمانه و حکیمانه برخوردار شده است» - و یا - «چندین هستی و هستی بخش، یا چندین خدا و خالق وجود دارد» - و یا - « تناقض وجود دارد و ...»، عقل نمیپذیرد و تکذیب مینماید.
معنای توسل این نیست که کسی پیغام ما را برساند، بلکه به کارگیری بهترین راهکارها و وسایل برای رسیدن به هدف است و البته که خداوند متعال سمیع، بصیر و علیم است. اساساً خدایی که سمیع، بصیر و علیم نباشد، خدا نیست و اگر خدا سمیع نباشد، نه تنها سخن شما، بلکه سخن واسطه را هم نمیشنود. اما همین خداوند علیم، حکیم، سمیع و بصیر، در نظام خلقت و هدایت تکوینی و تشریعی خلق خود، واسطههای بسیاری قرار داده است: «اللَّهُ يَصطَفي مِنَ المَلائِكَةِ رُسُلاً وَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ سَميعٌ بَصيرٌ» (الحج - 75)
ترجمه: خداوند، رسولانى را از میان فرشتگان و مردم بر مىگزيند. به راستى كه خدا شنوا و بينا است.
وجود همان «هستی» است و مفهوم هستی نیز بدون نیاز به وساطت چیز دیگری برای ما و همگان معلوم است. «هستی» بدیهیترین مفهوم است، چرا که هر تعریفی که بخواهد آن را روشن کند، باید خودش نیز از هستی برخوردار باشد. لذا هیچ مفهومی روشنتر از هستی نزد ما وجود ندارد. در واقع این «هستی» است که به هر چیز دیگری [حتی مفاهیم] تعریف یا تعین میدهد.
اگر دقت کنیم بر ما معلوم میشود که معنا و مفهوم «هستی» در تعینهای گوناگونش یکی است. حتی اگر کسی مدعی باشد که «هستی» تعین خارجی ندارد و فقط ذهنی است، باز ابتدا برای ذهن «هستی» قائل شده و سپس تعریف خود را ارائه داده است.
روانشناسان غربی از آن جهت که اکثراً مادهگرا (ماتریالیست) و دنیاگرا هستند، از جهانی بسیار کوچک و جهانبینی بسیار کوچکتری برخوردار هستند و عالم آنها به محدودهی «من» و آن هم «من» جسم و جسد خلاصه میشود و به همین دلیل دچار فرضیهها و نظریههای خطا و غلط میگردند.
الف – آن چه که روانشناسان غربی در این مقوله و بسیاری از مقولههای دیگر بیان داشتهاند، صرفاً نظریه است و هیچ گاه به اثبات نرسیده که صورت علمی به خود بگیرد، اگر چه به چند مثال خطا نیز استناد میکنند.
ب – اگر از کلیهی روانشاسان مادهگرا سؤال نمایید که «اراده» چیست و مکانیسم آن کدام است؟ پاسخی برای ارائه ندارند، بلکه شاید فقط آن را تعریف کنند و یا مصداقهایی از آن را بیان نمایند. در حالی که اگر معتقدند ماوراء الطبیعهای وجود ندارد، روان هم باید مادی باشد و اگر مادی هست باید چیستی و مکانیسم آن شناخته شود و اگر شناخته نشده است، هر گونه اظهار نظر در مورد آن فقظ نظریه خواهد بود.
یکی در وبلاگ نوشته بود: شما شرم نمی کنید وقتی خدای حیو قیوم اون بالاست صلاح کار رو بهتر از همه میدونه درمقابل او از یکی دیگه درخواست کمک کنی؟ من که شرم دارم شما رو نمی دونم. کجای قرآن نوشته برید ازبندهام کمک بخواید چرا کمی به قول قرآن کریم تعقل نمی کنید؟ ایاک نعبدوایاک نستعین.
پیشتر پاسخهای مبسوطی راجع به مباحثی چون: دعا، توسل، زیارت، شفاعت و ... در سایت درج شده بود که میتوانید به آرشیو مربوطه مراجعه و مطالعه فرمایید. اما به آن یکی بفرمایید:
اولاً: حی و قیوم درست است نه حیو قیوم. [بهتر است بیشتر قرآن بخوانیم].
ثانیاً: خدا آن بالا نیست و همه جا هست و اکبر و سبحان از جا و مکان میباشد. [بهتر است بیشتر تدبر کنیم].
هر كدام از آنها در جاى خود صحيح و حقّند، خداوند مىفرمايد: «بگو مشرق و مغرب از آن خداست هر كه را بخواهد براه راست هدايت مىكند» هر گاه صلاح شما بندگان را در عبادت به سمت مشرق بداند به آن جانب امر مىكند، و اگر مغرب يا جهت ديگر را صلاح بداند به همان سمت فرمان مىدهد. بنا بر اين در برابر تدبير پروردگار جهان نبايد مخالفت و عناد نمود. سپس رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله به آنان فرمود: آيا شما نبوديد كه كار روز شنبه را تعطيل كرديد، و سپس در روزهاى ديگر هفته مشغول كار شديد؟ كداميك از آن دو حقّ بود؟ مطابق استدلال شما [در تحويل قبله] اگر ترك كردن حقّ بود بايد مشغوليّت در ايّام ديگر هفته باطل باشد، يا برعكس، يا هر دو باطل، و يا هر دو حقّ باشد، و شما هر جوابى كه دهيد پاسخ من نيز به اعتراض شما همان خواهد بود. گفتند: ترك روز شنبه حقّ بود و مشغوليّت در باقى هفته نيز حقّ بود. آن حضرت نيز فرمود: پس همين طور قبله بيت المقدس و كعبه هر كدام در زمان خود حقّ و درست بوده است.
اگر توبه كرد توبهاش پذيرفته ميشود هرچند مرتد فطري باشد واگر توبه را نپذيرفت حبس ابد در «زندان دائمي» ميشود. در آياتي از قرآن كريم به موضوع ارتداد پرداخته شده است، در اين نوشتار به چند آيه اشاره مي شود. سوره بقره آيه 109: بسياري از اهل كتاب با توجه به اينكه حق براي آنها روشن شده، دوست دارند شما را پس از ايمان آوردنتان به كفر بازگردانند. در آيه 217 از سوره ي بقره عذاب اخروي مرتد بيان شده: مشركان پيوسته با شما كارزار ميكنند تا اگر بتوانند شما را از دينتان برگردانند وهركس از دين خود برگردد وكافر بميرد، اعمالش در اين جهان وآن جهان نابود ميشود واهل جهنم بوده در آنجا جاودانه ميماند. آيه 54 مائده: اي كساني كه ايمان آوردهايد
براستی اعتقاد به حضرت مهدی(عج) در جایگاه پیشوای منتظر برای تعغییر جهان به جهانی بهتر،در احادیث پیامبر(ص) به طور عموم و در روایات اهل بیت(ع) به طور خصوص آمده است و به حدی بر این مساٌله تاکید شده است که جای هیچ شکی برای انسان باقی نمیگذارد...
از يهوديان آن ديار مسايلي را بياموزند و با آن رسول خدا ـ صلي الله عليه و آله ـ را بيازمايند و آن سه نفر نضر بن حارث بن كلده و عقبهَ بن ابي معيط و عاص بن وائل سهمي بودند. اين سه نفر به سوي نجران رفتند و جريان را با علماي يهود در ميان گذاشتند؛ يهوديان گفتند: سه مسأله از او بپرسيد اگر آن طور كه ما مي دانيم پاسخ داد در ادعايش راستگو است. گفتند: آن مسايل چيست؟ جواب دادند كه از احوال جواناني بپرسيد كه در زمانهاي قديم بودند و از ميان مردم خود غايب گشتند و در مخفي گاه خود خوابيدند، چقدر خوابيدند؟ و تعدادشان چند نفر بود؟ و از غير جنس خود ، چه چيزي همران آنان بود؟ و داستانشان چه بود؟ فرستادگان قريش به مكه برگشتند و آن مسايل را مطرح كردند.
در مباحث اصول فقه و فقه؛ شک و شبهه، گاهى مربوط به حكم شرعی است و گاهى مربوط به موضوع حکم شرعی. بر همين اساس، شبهات به دو قسم كلى حكميه و موضوعيه تقسيم مىشوند. شبهه حکمیه؛ در جايى است كه حکم کلی شرعی ميان يكى از احکام پنجگانه مردد باشد؛[1] مانند شک در اینکه آیا دعا کردن در اول ماه واجب است یا مستحب (شبهه وجوبی) یا شک در اینکه آیا استعمال دخانیات حرام است یا مباح (شبهه تحریمی). منشأ جهل به حكم كلى و به وجود آمدن شبهه حکمیه؛ يا نبود روایت معتبر، يا اجمال در روایت و يا تعارض میان چندین روایت است.[2] برای رفع شبهه حکمیه باید به تناسب به یکی از اصول عملیه[3] (برائت،[4] استصحاب،[5] احتیاط[6] و تخییر[7]) و یا قواعد فقهی مانند قاعده طهارت مراجعه شود.[8] شبهه موضوعیه؛ یعنی اینكه شخص مکلّف، حکم وجوب و یا حرمت یک عملی را میداند، ولى جهل به موضوع و مصداق دارد؛ برای نمونه، میداند كه نوشیدن شراب در اسلام حرام است ولى نمیداند كه مايع حاضر از مصاديق شراب است يا آب. در اينجا در حقيقت، به علت اشتباه خارجى، برای او ترديد حاصل شده است؛ ولى نه در اصل حكم، بلكه در حكم جزئى فرد خاص حاضر.[9] مکلف برای رفع شبهه موضوعیه نیز باید -با توجه به مورد شک- به یکی از اصول عملیه و یا قواعد فقهی مراجعه کند.[10]
[1]. مشكينى، ميرزا على، اصطلاحات الأصول و معظم أبحاثها، ص 147، نشر الهادي، قم، چاپ ششم، 1416ق.
[2]. حيدرى، سيد على نقى، اصول الاستنباط، ص 252، شوراى مديريت حوزه علميه قم، چاپ اول، 1412ق.
(بسم الله الرحمن الرحیم) یکی از سوالات مطرح در خصوص پیامبر اکرم (ص) اینکه منظور از این که پیامبر(صلى الله علیه وآله) رحمت برای عالمیان است چیست؟
پاسخ اجمالی:
پاسخ تفصیلی: خداى متعال در آیه 107 سوره «انبیاء» به رحمت عامه وجود پیامبر(صلى الله علیه وآله) اشاره کرده مى فرماید: (ما تو را جز براى رحمت جهانیان نفرستادیم)؛ «وَ ما أَرْسَلْناکَ إِلاّ رَحْمَةً لِلْعالَمِینَ». عموم مردم دنیا، اعم از مؤمن و کافر همه، مرهون رحمت تو هستند؛ چرا که نشر آئینى را بر عهده گرفته اى که سبب نجات همگان است، حال، اگر گروهى از آن استفاده کردند و گروهى نکردند این مربوط به خودشان است و تأثیرى بر عمومى بودن رحمت نمى گذارد.
این درست به آن مى ماند که: بیمارستان مجهزى براى درمان همه دردها با پزشکان حاذق و انواع داروها تأسیس کنند، و درهاى آن را به روى همه مردم بدون تفاوت بگشایند، آیا این وسیله رحمت براى همه افراد آن اجتماع نیست؟ اما اگر بعضى از بیماران لجوج خودشان از قبول این فیض عام امتناع کنند، تأثیرى بر عمومى بودن آن نخواهد داشت.
در این روش شبهه افکن سعی میکند با ادعای وجود چیزی در یک سند تاریخی یا دینی ادعای دروغ خود را بر کرسی بنشاند.نمونۀ زیر را از کتاب «آئین اوستا» تألیف سیاوش اوستا ببینید:
«لوط» با دو دختر خود همخوابه شده بود و ملت او هجنسگرا بودند که حتی مایل به دست اندازی به میهمان زیبا و جوان او بودند(تورات تکوین-اصحاح ۱۹ و قرآن) – آئین اوستا صفحۀ ۷
شبهه افکن قصد تحقیر شخصیت لوط(ع) را با استناد به کتب دینی دارد و در این راه به دو کتاب تورات و قرآن استناد میکند! هر چند در تورات این ادعای آمده است ولی در هیچ کجای قرآن چنین ادعای گزافی نیامده است و نویسنده برای تحقیر مقام یک پیامبر اینگونه جعل سند میکند.(البته در متن کتاب نویسندۀ مکار بعد از آوردن متن بالا خیلی سریع بحث را روی مهمانان آن شب لوط(ع) میچرخاند و رفتن فرشتگان به جلد انسان را غیرضروری(!) میخواند ... و خلاصه بحث را سریع جمع میکند تا خواننده متوجه این جعل سند نشود.) این نکته را نیز اضافه میکنم که این داستان جاهلانه در تورات تحریف شده آمده است و نه در تورات اصلی.
این روش نیز یک روش همیشگی برای دین ستیزان است و از آن مانند سلاحی قدرتمند استفاده میکنند.
سفسطه به نوعی متضاد فلسفه است و به معنای زبان بازی است. در واقع فرد سعی میکند با استفاده از روده درازی و با کمک گرفتن از بی دقتی مخاطب، ادعای گزاف خود را اثبات کند.به یک مثال ریاضی دقت کنید:
مثال:ثابت کنید 2=1!
پاسخ:
بصورت پیشفرض x را برابر با عدد 1 میگیریم:
x=1
پس رابطه زیر هم صحیح است:
x²-1= x²-x
حالا از (x-1) فاکتور میگیریم:
(x-1)(x+1)=x(x-1)
و (x-1) را از دو طرف ساده میکنیم:
x+1=x
حالا مقدار x را به آن میدهیم:
x=1 , x+1=x ---> 2=1
میتوانید تشخیص دهید در کجا از بی دقتی مخاطب سوءاستفاده میشود؟ با استدلالات مشابهی میتوان ثابت کرد هر مثلثی متساوی الساقین است و ...
حالا یک سفسطه را در حوزۀ شبهه افکنی و اسلام ستیزی ببینیم:
شبهه: پیامبر اسلام معصوم بود یا نه؟
اگر بگویید معصوم بوده است جنایات او به اسم اسلام تمام میشود پس اسلام، دین صحیحی نیست!
اگر بگویید معصوم نبوده است پس جنایات او به اسم خودش خواهد بود و کسی که از خود چنین جنایاتی را انجام دهد لیاقت عنوان پیامبری را ندارد پس باز هم دینی که او ادعا میکند(اسلام) یک دین واقعی نیست زیرا پیامبرش پیامبر واقعی نیست!
آيا اين مطلب درست است که امام زمان چون تحت حمايت خدا هستند و خدا تا زمان ظهور حافظ ايشان است، مريض نمیشوند؟ چون گفتهشده امام زمان به خاطر شرايط غيبت، به دارو و پزشک دسترسي ندارند و به همين جهت خداوند ايشان را حفظ میکند! پس اگر اینطوری هست، چرا گفتهشده براي سلامتي امام زمان بايد دعا کنيم؟! و چرا گفتهشده امام زمان هم ممکن است مريض شوند و کرونا بگیرند؟!
پیامبر (صلیالله علیه و آله و سلم): از افراد مجذوم فرار کنید، اما در برخی از گزارشها آمده است که پیامبر (صلیالله علیه و آله) با آنان همنشین و همغذا می شدند
در مورد ارتباط با افرادی که مبتلابه بیماری مسری هستند، در روایات بهظاهر ناهمخوانی وجود دارد که در برخی از آنها با تأکید اعلامشده از آنان دوریکنیم؛ مانند پیامبر (صلیالله علیه و آله و سلم): از افراد مجذوم فرار کنید، همانگونه که از شیر فرار میکنید؛ اما در برخی از گزارشها آمده است که پیامبر (صلیالله علیه و آله و سلم) و ائمه (علیهمالسلام) با آنان همنشین و همغذا میشدند: پیامبر اسلام، دست فردی که مبتلابه جذام بود را گرفته و با نام خدا و اعتماد و توکل بر پروردگار با او در یککاسه همغذا شد. وجه جمع چیست؟
نیچه میگوید: «هنوز مشخص نشده که در آن دنیا، سوختن ستمگر چه سودی برای ستمدیدگانِ این دنیا دارد» پاس
نیچه میگوید: «هنوز مشخص نشده که در آن دنیا، سوختن ستمگر چه سودی برای ستمدیدگانِ این دنیا دارد» پاسخ چیست؟ (کارشناسی مکانیک / تهران)
شبهات (ایکس – شبهه):
برای ما مشخص نشد که سند انتساب این بیان به "نیچه" کدام است؟ چرا که میدانید در فضای مجازی، هر مطلبی را به نام هر کسی که بخواهند منتشر میکنند. اما حال فرض میکنیم که این سخن، واقعاً بیان "نیچه" باشد.
●- پرسش نخست این است که «آیا اساساً "نیچه" به توحید و معاد، شناخت و اعتقادی دارد که راجع چگونگیها و حکمتهایش چون و چرا نماید»؟! آیا او به حشر، آن دنیا، قیامت و بهشت و جهنم اعتقاد دارد و حالا در فایدۀ سوختن ظالمان برای مظلومان سؤال دارد؟!
اگر قرار بود ظهور اتفاق بیفته، با دعای اینهمه آدمهای خوب و کاردرست اتفاق میفتاد. دعای انسان گناهکار و نه خیلی خوبی مثل من و امثال من چه تاثیری داره وقتی با دعای چنان انسانهای بزرگی ظهور اتفاق نیفتاده؟
شبهات (ایکس – شبهه):
ابتدا تأمل، دقت، توجه و تفکر نمایید که علت این همه ضد تبلیغ به طرق گوناگون، علیه انتظار و بازدارندگی از دعا برای تعجیل در ظهور چیست؟! این همه بغض، دشمنی، کینه و البته ترس و نگرانی و همّت برای دور کردن عقول، اذهان و قلوب مردمان از امام عصرشان علیه السلام و دعا برای تعجیل در ظهور ایشان، برای چیست؟!
ما الآن با سه خدا رو به رو هستیم: خدای عرفا، خدای فلاسفه و خدای متکلمین! ما به سمت کدام خدا برویم کدام یک از این سه خدا، خدای اهل بیت علیهم السلام است؟ نظر شما چیست؟
شبهات (ایکس – شبهه): به سمت خدای واحد و احد بروید، نه به سمت خدای این و آن! خدای اهل بیت علیهم السلام نیز همان خالق یکتای بنده، شما، دیگران و عالم هستی میباشد – تفاوت در چگونگی شناختهاست، نه خدایان متعدد.
چرا خدا به شیطان اجازه داده ما را فریب دهد و به گمراهی بکاشند؟ خیلی ناراحت کننده است؛ یعنی خدا ناراحت نمیشود که ما کار ناپسندی را با همکاری شیطان انجام دهیم؟ چطور راضی شد به در خواست شیطان و قبول کرد؟
پایگاه پاسخگویی به سؤالات و شبهات (ایکس – شبهه): آیا میخواهید در توجیه سرکشیها و گناهان، به جای استغفار و توبه، خود را منزه دانسته و خداوند سبحان را مقصر بخوانید؟! بله، خداوند سبحان، خیلی ناراحت میشود که بندهاش به جای اطاعت از او، از شیاطین اطاعت نماید.
تکلیف کسی که با تحقیق کامل و به دور از تعصبات، به انکار وجود خدا، یا خدایی و کامل نبودن اسلام، یا حتی جدایی تشیع از اسلام و ... میرسد چیست؟ آیا نتایج عقلی را که به دور از شهوات و اغراض به دست آورده حجت قرار دهد و یا بر تعصباتش پافشاری نماید؟ (طلبه / تهران)
پایگاه پاسخگویی به سؤالات و شبهات (ایکس – شبهه): کدام عاقلی مدعی میشود که تحقیقاتش کامل شده است؟! اگر کسی واقعاً تحقیق میکند، دیگر تعصبات گذشته و حال ندارد که بر آن پافشاری کند؛ البته این کفر و شرک است که مبتنی بر تعصبات میباشد؛ هر چند که ژست علیمانه و حکیمانه بگیرند؛ چرا که هیچ دلیل عقلی بر آن ندارند! چرا فرض شود که حفظ ایمان تعصب است، اما کفر و شرک، تعصب جاهلی نیست؟!
اگر چه آنان که چنین اتهامی به فهم و شعور ملت ما وارد میکنند باید خود دلیلی بر اثبات مدعای توهیآمیز خود بیاورند، و لابد خودشان ایرانی نیستند که این جنگ در آنها اثر مشابه نگذاشته و مسلمان نشده و با آن مخالفت میکنند! اما پاسخ استدلالی لازم به شرح ذیل ایفاد میگردد:
چرا به امام رضا (ع) غریب میگویند، فقط به خاطر عزیمت به مرو؟ مگر در آنجا شناخته شده نبودند؟
معنای غربت، ناشناس بودن نیست، بلکه «تنها» و بییار و یاور بودن است و چه بسا انسان در میان انبوهی از آشنایان نیز غریب میشود. مضافاً بر این که حضرت امام علی بن موسی الرضا علیه السلام به «مرو» عزیمت ننمودند، بلکه به صورت تبعید و به اجبار به مرو منتقل شدند.
دوست اهل سنت میپرسد: در قرآن کریم دستور به صلوات بر حضرت محمد (ص) قید شده، اما شیعیان «و آل محمد» را افزودهاند. چرا؟
بی تردید این دوست اهل سنت، آشنایی چندانی با آموزههای قرآنی و نیز احادیث پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله – حتی در منابع اهل سنّت – ندارد و تحت تأثیر تبلیغات گستردهی وهابیت [که انگلیس جهت نابودی اسلام (شیعه و سنی) بنیانگذاری کرده] قرار گرفته و گمان میکند که میتوان به ظاهر آیات قرآن بسنده نمود! و البته وهابیت حتی به ظاهر آیاتی که امر به اطاعت از پیامبر اکرم (ص) مینماید، رجوع نمیکنند. مانند:
سابقه دین اسلام در سرزمین ايران به عصر حیات «پیامبر اکرم(ص)» و نامه آن حضرت به «خسرو پرویز» شاه ایران برمیگردد؛ و ورود رسمی این دین به این سرزمین، به سال 16 هجري و در زمان حکومت «عمر بن خطاب» خليفه دوم.
علاقمندیها:
برنامه نویسی کامپیوتر، مطالعه اخبار
موسیقی، سفر، مطالعه مقالات تخصصی، مطالعه وبلاگها و ...
با مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم برای بهتر باز شدن وبلاگ استفاده کنید:)
اين سايت حاصل تلاش شبانه روزي سيد محمد جواد حسيني ميباشد که بدون وابستگي مادي و معنوي به هيچ سازمان و نهاد و حزب و گروه سياسي فعاليت خود را ابتدا بر اساس قانون الهي و سپس قانون اساسي ايران بنا نهاده است. کليه هزينههاي اين سايت با هزينه شخصي پرداخت ميشود که اميدوارم از اين پس از طريق فروشگاه سايت و تبليغات تامين شود و همواره سعي ميکنم تا مطالب آموزشي جديد و خواندني را براي شما به ارمغان بياورم.
بازدید امروز : 135
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 158
بازدید ماه : 979
بازدید کل : 4997
تعداد مطالب : 5367
تعداد نظرات : 20
تعداد آنلاین : 1 تماس با من تلگرام تماس با من در اینستاگرام